Laboratoris de lectura


Laboratoris curs 2020-2021

Dissabte 23 d’octubre 2021, a les 11 del matí, realitzarem el laboratori creatiu de lletres i imatges “Quadrats, rodons i acordions! per a nens i nenes de 5 a 10 anys. 

Dissabte 17 d’abril 2021, a les 11 del matí, vam realitzar el laboratori creatiu de lletres i imatges “Muntanyes de Montserrat per a nens i nenes de 5 a 10 anys. 

Encara que visquem a la ciutat, fins i tot en els grans carrers on transiten molts cotxes, sempre trobarem natura. Molt sovint caminem distrets o tenim pressa i no ens adonem que hi ha natura al nostre voltant. Allà a fora, hi ha tot un món esperant-te. Aprofitarem per presentar el llibre Ahí fuera: guia para descobrir la naturaleza de Maria Ana Peixe Dias.

Però  nosaltres avui, al laboratori, descobrirem la Muntanya de Montserrat i com de misteriosa i fabulosa es. Un dels llocs més màgics de Catalunya i que tenim la sort de tenir-lo a quatre passes. Si tenim l’oportunitat sortirem de la biblioteca per mirar Montserrat des del carrer.

Dissabte 13 de març 2021, a les 11 del matí, realitzarem el laboratori creatiu de lletres i imatges “Mirant La Terra per a nens i nenes de 5 a 10 anys. 

Al Laboratori creatiu de lletres i imatges “Mirant la Terra” hem fet una mirada als llibres que mostren el món, el planeta Terra com a espai natural on vivim. Hem reflexionat sobre la nostra relació amb la Terra des dels sentits i des de la raó, amb el llibre “Som aquí” d’Oliver Jeffers. A l’espai de creació hem construït el nostre món ideal

Dissabte 23 de gener 2021, a les 11 del matí, vam realitzar el laboratori creatiu de lletres i imatges “L’Arxipèlag de les illes perdudes per a nens i nenes de 5 a 10 anys. 

Les illes seran les protagonistes d’aquest laboratori, illes perdudes plenes d’històries que desitgen ser descobertes.Els vam explicar el conte “La casa de los cubos” de Kunio Kato. I cada nen va escollir un llibre on contenia un missatge i després van crear la seva pròpia illa.

Dissabte 12 de desembre, a les 11 del matí, vam realitzar el laboratori creatiu de lletres i imatges “La Vinya i els Pagesos per a nens i nenes de 5 a 10 anys. 

Amb aquest laboratori volem posar la mirada al món del vi. Hem acabat acostumant-nos a les meravelles de la natura, segurament per necessitat, però realment podríem passar-nos hores i hores mirant els ceps.

Expliquem el conte Anem a les vinyes” Fina Rifà. A través de la història, podrem anar coneixent tot el camí que segueix una vinya i aprendre el vocabulari relacionat amb ella.

A l’espai de creació del laboratori, els nens tenien unes caixes d’ampolles de vins  reciclables i amb els tampons han fet tot tipus de creacions i s’ho han emportat a casa.

Dissabte 17 d’octubre, a les 11 del matí, vam realitzar el laboratori creatiu de lletres i imatges “Mirant al Cel per a nens i nenes de 5 a 10 anys. 

Avui al Laboratori de Lectura “Mirant…al cel” hem  posat la mirada al món que ens envolta. Hem acabat acostumant-nos a les meravelles de la natura, segurament per necessitat, però realment podríem passar-nos hores i hores mirant el cel, el mar o la terra.

El  llibre de Germán Machado i Mar Azabal Baixa dels núvols, ens ha donat peu a parlar de “Com veuen el cel.

Després cada família ha triat un dels llibres exposats i ho han llegit conjuntament. Per últim l’espai de creació hem construït un objecte, únic, amb uns núvols, i unes paraules que expressen el nostre somni.

Laboratoris curs 2019-2020

Dissabte 29 de febrer, a les 11 del matí, vam realitzar el laboratori creatiu de lletres i imatges “El fantàstic país de les papallones

 

Avui al Laboratori creatiu de lletres i imatges hem llegit el llibre “El taller de les papallones” de Gioconda  Belli, ens hem posat a la pell d’un dissenyador i hem creat els nostres propis dissenys d’insectes.

Dissabte 18 de gener, a les 11 del matí, vam realitzar el laboratori creatiu de lletres i imatges “Alícia al País de les Meravelles per a nens i nenes de 5 a 10 anys. 

 

Avui al Laboratori creatiu de lletres i imatges hem conegut una mica més el llibre de l’Alícia al País de les Meravelles; en hem fet grans i petits amb MENJA’M I BEU-ME i després ens hem fet la gran pregunta: Com us imagineu el paradís?

 

Les famílies han sigut molt creatives i han sortit coses fantàstiques. L’Alícia ens ha robat el cor.

Dissabte 23 de novembre, a les 11 del matí, vam realitzar el laboratori creatiu de lletres i imatges “Tempus fugit per a nens i nenes de 5 a 10 anys.

 

Aquest Laboratori té l’objectiu de mostrar tots els recursos que utilitzen els autors per mostrar el pas del temps en els llibres infantils.

Dissabte 19 d’octubre, a les 11 del matí, vam realitzar el laboratori de “Les fades de Cottingley per a nens i nenes de 5 a 10 anys. 

Aquest Laboratori té l’objectiu de que els infants coneguin les fades a través de la història de les Fades de Cottingley.

En primer lloc als participants del laboratori els vam proposar fer un salt en el temps i viatjar al 1917, a principis del segle XX, a una petit poblet anglès que es diu Cottingley. Agafats de la mà, vam fer un salt real i un salt fictici en el temps.

 

L’any 1920 van aparèixer unes fotografies amb dues adolescents enmig d’un bosc envoltades de fades. Molta gent va creure que es tractava d’una estafa però el famós escriptor Arthur Conan Doyle va defensar l’autenticitat. Asseguts a terra, els vam explicar el relat de tot el misteri que envolta les fotografies de Cottingley, ajudant-nos amb un seguit d’imatges, il·lustracions, que projectàvem a la paret.

Laboratoris curs 2018-2019

Dissabte 11 de maig, a les 11 del matí, vam realitzar el laboratori “Katsumi Komagata per a nens i nenes de 5 a 10 anys. 

Aquest Laboratori té per objectiu descobrir els seus llibres i vam fer un taller artístic inspirant en les tècniques de Komagata. Els llibres de Komagata són petites joies que conviden a explorar i gaudir l’art, la poesia, la delicadesa de la combinació de papers, sorprenen a petits i grans. Són objectes per tocar, girar, estirar que desperten la curiositat i sensibilitat artística.

   

Dissabte 27 d’abril, a les 11 del matí, vam realitzar el laboratori “Cartes per a nens i nenes de 5 a 10 anys. 

Vam explicar  el conte “El carter joliu o unes cartes especiales”. Després vam realitzar una postal a una de les persones que més estimem i per acabar vam realitzar una bústia de correus.
    

Dissabte 16 de març, a les 11 del matí, vam realitzar el laboratori “Còmics -Fanzines per a nens i nenes de 5 a 10 anys. Vam explicar el Pop-Up d’Asterix, vam llegir còmics d’aventures, de diversió, per als més valents… i vam realitzar un fanzine.

    

Dissabte 16 de febrer, a les 11 del matí, vam realitzar el laboratori “Avis savis per a nens i nenes de 5 a 10 anys. 

 

Avui hem gaudit d’un dels LABORATORIS CREATIUS més tendres que hem fet mai! Amb el títol d’ÀVIES I AVIS SAVIS, els hem fet el nostre petit homenatge. A més a més, hem comptat amb la Paquita, la Maria Teresa i el Josep, que ens ho han fet passar d’allò més bé explicant-nos les seves batalletes. HA ESTAT UN PLAER FAMILIES!

    

Dissabte 19 de gener, a les 11 del matí, vam realitzar el laboratori “Univers Brossa per a nens i nenes de 5 a 10 anys. 

    

Laboratori UNIVERS BROSSA! Avui fa just 100 anys del naixement del poeta Joan Brossa i a la Biblioteca d’Esparreguera ho hem celebrat d’aquesta manera tant especial. Hem parlat de poesia , n’hem recitat, hem vist l’exposició Brossa a la Sala d’adults i ens hem posat mans a l’obra! Els resultats han estat espectaculars! MOLTES GRÀCIES a totes les famílies per la vostra implicació, hem gaudit i après moltíssim dels vostres nens i nenes tant creatius/ves. Ens veiem aviat al proper Laboratori Creatiu de Lletres i Imatges.

Dissabte 24 de novembre, a les 11 del matí, vam realitzar el laboratori “Olora, toca, mira per a nens i nenes de 5 a 10 anys. 

Al Laboratori de Lectura OLORA, TOCA, MIRA de la Noemí Caballer hem conegut contes sobre els sentits i hem reflexionat sobre la percepció sensorial diferent que tots tenim davant determinades imatges.

7Laboratoris curs 2017-2018

Dimarts 22 de maig, a les 18 de la tarda, vam realitzar el laboratori “A què sonen els contes? per a nens i nenes de 5 a 10 anys. 

Dissabte 27 de gener, a les 11 del matí, vam realitzar el laboratori “La revolució dels sabors per a nens i nenes de 5 a 10 anys. 

Vam investigar i treballar sobre els sentits del gust, l’olfacte i el tacte. Per a fer-ho, van tastar, van olorar i tocar aliments (sucre, cafè…) i tot això, es va relacionar amb els contes de: Hamsel i Gretel; De que fa gust la lluna?; Cafecito; Receptes de pluja i sucre.

IMG_3926

Dissabte 16 de desembre del 2017, a les 11 del matí, vam realitzar el laboratori “El món de la nit per a nens i nenes de 5 a 10 anys. 

Darrer laboratori d’enguany, titulat “El món de la nit”. Ens hi hem endinsat de ple i hem acabat fent un fanalet per anar a rebre els tres reis.

IMG_2524 IMG_2532 IMG_2535 IMG_2551

Dissabte 18 de novembre del 2017, a les 11 del matí, vam realitzar el laboratori “El jardí curiós per a nens i nenes de 5 a 10 anys. 

Hem explicat el conte “El Jardí curiós” de Peter Brown i descobrir que podem fer les ciutats més verdes com han fet al High Line de Nova York hem començat a transformar la sala de petits lectors en un espai verd i hem acabat repartint flors als nens i nenes perquè facin com el Liam i transformin les nostres ciutats amb espais plens de colors.

IMG_1677   23658821_1554653947916445_7572741395435014145_n 23722738_1554654237916416_3825861149478658386_n

Dissabte 21 d’octubre del 2017, a les 11 del matí, vam realitzar el laboratori “nena, bosc, flors, llop i àvia per a nens i nenes de 5 a 10 anys.

Avui hem fet el primer laboratori de lectura del curs. Hem parlat dels contes populars que han passat de generació a generació. Hem donat a cada família un plànol de la sala infantil on hi havia unes caixes que contenien 3 objectes relacionats amb un conte popular i havien d’endevinar de quin conte es tractava. Desprès hem tingut una estona de tertúlia i hem aprofundit en aquest gènere. Per acabar els hem donat una ampolla i els hem dit que s’imaginessin que eren un protagonista de conte, quins quatre objectes necessitarien per sobreviure a la història.

22552575_1526409644074209_5233137299373020274_n 22540142_1526410660740774_5550568601437298821_n 22540190_1526411434074030_674394517933337008_n  22552482_1526410494074124_4315117833214316434_n 22554751_1526410274074146_6350736508667867616_n 22554974_1526410867407420_3603324795508600439_n

7Laboratoris curs 2016-2017

Dissabte 22 d’abril del 2017, a les 11 del matí, vam realitzar el laboratori ” El calaix de l’artista per a nens i nenes de 5 a 10 anys.

Del Laboratori de lectura “El calaix de l’artista” han sortit creacions espectaculars. S’han inspirat en objectes, llibres i tècniques. Tenim uns grans artistes!

18010151_1351828101532365_8319768732529921612_n 17991572_1351918444856664_3418662725482702216_o 18034230_1351919034856605_5700644457875721381_n

Dissabte 18 de març del 2017, a les 11 del matí, vam realitzar el laboratori ” Papallones a la panxa per a nens i nenes de 5 a 10 anys. 

Avui al laboratori de lectura “Papallones a la panxa” hem fet brou de paraules. …. Nens i nenes s’han endut quilos i quilos de felicitat. També han participat els nens del Lecxit

17265264_1317699444945231_1764322042918875988_n  17353301_1317699451611897_48571182825965554_n  17309275_1317699521611890_7477046524092541388_n

Dissabte 18 de febrer del 2017, a les 11 del matí, vam realitzar el laboratori “Pim, pam, Pomelo per a nens i nenes de 5 a 10 anys. 

Cap infant del Laboratori de lectura d’avui coneixia el Pomelo…. però avui l’han conegut i els hi ha encantat. Hem visitat l’hort on viu i hem experimentat amb un munt d’hortalisses i fruites. I el millor és que tots els nens s’han volgut endur llibres del Pomelo en préstec. El Pomelo és irresistible!!

16681530_1287334127981763_5139468666162022007_n  16807568_1287334267981749_9070250451215938395_n 16826085_1287332497981926_6383481631329517075_o  16797076_1287333234648519_699375800520855247_o

Dissabte 21 de gener del 2017, a les 11 del matí, vam realitzar un laboratori Súper herois de conte” per a nens i nenes de 5 a 10 anys. 

Els nens i nenes han descobert diferents tipus de superherois i s’han posat fil a l’agulla per convertir-se en un. Tranquils habitants d’Esparreguera, tenim 16 superherois i superheroines que ens protegeixen!!!

16113058_1259262867455556_4030063767331918297_o 16196011_1259261320789044_858484340053331052_n

El dissabte 17 de desembre del 2016, vam realitzar un laboratori “Avui és un bon dia per canviar el món” a la plaça de la biblioteca.

Hem acabat fent diverses coses que repartiran per la ciutat per tal de fer el dia una més fàcil a aquells que ho necessitin. I hem estrenat una arbre de desitjos per al 2017 que podreu trobar a la sala infantil i posar-hi el vostre.

15439913_1221063751275468_7571292197447916830_n 15440441_1221062887942221_5378364733800499556_o

El dissabte 19 de novembre del 2016, vam realitzar un laboratori molt especial “Un any a la vinya” Especial DO

“Amb una hora i mitja de Laboratori descobrirem com va canviant la vinya i el cep segons les estacions de l’any…. i ho farem de la mà de diversos il·lustradors que l’han representat en els contes infantils”

14925595_1185383194843524_7395620092515484127_n 15068509_1185383388176838_4732580488396403082_o

El Laboratori de lectura “Un any a la vinya” hem après els canvis que pateix la vinya durant el transcurs de l’any i hem vist com els representen diferents il·lustradors. Desprès els infants s’han posat mans a l’obra i mai millor dit…. amb l’il.lustrador que els ha tocat havien de fer un paisatge de vinya copiant la tècnica del il.lustrador. Uns artistes!!

15109354_1185333014848542_2039683804742553681_n 15129421_1185383018176875_5169333178744668475_o

El dissabte 22 d’octubre del 2016, a les 11 del matí vam realitzar un laboratori molt especial “El Carrer de Roald Dahl”.

14610955_1158833797498464_6625762227159331563_n 14695314_1158874677494376_5739990574820403273_n

7

Laboratoris curs 2015-2016

Dissabte 14 de maig de 2016 a les 11 del matí, vam realitzar el laboratori de lectura Quatre caixes i un univers (de 5 a 10 anys)

Vam crear quatre ambients i 4 caixes… tot un misteri. Poc a poc vam anar descobrint una autora per a nosaltres desconeguda: Iela Mari, que va resultar ser una dissenyadora i autora de llibres per a infants.

Va tenir una formació autodidacte -tot i haver estudiat en una acadèmia- i la seva premissa era fer uns llibres que els nens poguessin veure i tocar. Obres que traspuen imaginació, color, transformació…. composicions  que no tenen paraules,  que conviden a observar i meravellar-se, juguen amb la metamorfosi de les formes i reflecteixen el pas del temps..

Amb cada obertura de caixa se’ns desvelaven unes premisses diferents però comunes a l’autora, els puntals del seus llibres: la sorpresa, la contemplació, el cicle de la vida i el canvi o transfiguració.

13131277_1038905982824580_3739953914866081198_o 13226885_1038846336163878_5053309570148882577_n 13233046_1038902896158222_7076318156001389896_n

Dissabte 16 d’abril de 2016 a les 11 del matí, vam realitzar el laboratori de lectura Neda que neda (de 5 a 10 anys)

Neda que neda és un clàssic de Leo Lionni per explicar als més petits que la unió fa la força !

12986984_1021432074571971_6641921162680827805_n

Dissabte 12 de març de 2016 a les 11 del matí, vam realitzar el laboratori de lectura Zoo de lletres (de 5 a 10 anys).

Una vegada més els nens deixen anar la seva imaginació, han transformat B en papallones, Q en cargols, M en dracs…, ja tenim un zoo de lletres a la Biblioteca.

12809559_996583457056833_1964692863688728953_n

Dissabte 27 de febrer 2016 a les 11 del matí, vam realitzar el laboratori de lectura L’Armari de l’Olívia.

Laboratori d’experimentació lectora dedicat al personatge de l’Olívia, la hiperactiva porqueta creada per l’il·lustrador nord-americà Ian Falconer.
En aquest laboratori, l’Olívia rebrà diverses invitacions per participar a actes de diferents tipus i els participants del Laboratori li hauran de dissenyar un vestit per a cada ocasió.

12321600_988913591157153_3848570786185240566_n

Dissabte 23 de gener 2016 a les 11 del matí, vam realitzar el laboratori de lectura “Hervé Tullet”. 

Aquest matí al laboratori de lectura sobre Hervé Tullet. La Glòria els ha explicat dos contes “Els Colors” i “Un llibre” i han fent les seves pròpies creacions amb molts colors.

Dissabte 19 de desembre 2015 a les 11 del matí, vam realitzar el laboratori de lectura “Animalots de companyia”.

Aquest matí al Laboratori de lectura cada infant ha rebut una carta personalitzada d’un animal o animalot de companyia d’un llibre que li demanava que l’acollis a casa seva aquestes festes. I les famílies s’han posat a treballar: s’han llegit el conte i desprès li han fet casetes molt boniques.

12376725_951722504876262_3060650612525873893_n

Dissabte 21 de novembre 2015 a les 11 del matí, vam realitzar el laboratori de lectura “La vinya amb els 5 sentits”.

IMG_2369  IMG_2363

El Laboratori de lectura d’avui no teníem clar com sortiria i quins resultats donaria però ha anat molt bé! Les famílies han viatjat al món de la vinya i el pagès amb els cinc sentits i han pogut fer la seva pròpia tinta aixafant raïm negre per poder estampar un pàmpol. Ha quedat preciós!

IMG_2364

Dissabte 24 d’octubre 2015 a les 11 del matí,  vam realitzar el laboratori de lectura “Sense paraules”.

12030384_929098200472026_8473628126040747091_o

El resultat del Laboratori: hem aprés a comunicar-nos sense paraules, només amb les il·lustracions. Podeu trobar totes les històries que han creat els infants a través d’un objecte que els ha tocat a l’atzar, a la calaixera de la sala infantil.

11209731_929098490471997_3226761035706426833_n 11215765_929098647138648_3131639934963431814_n 11233089_929098687138644_264448779487806881_n   12046852_929098693805310_4459456620584412626_n

7Laboratoris curs 2014-2015

Dissabte 16 de maig del 2015 a les 11 del matí, vam realitzar el laboratori de lectura “La ciutat grisa”

Que podem fer per transformar la gisor de les ciutats i convertir-la en un món de colors?

11263022_852690324779481_2952535280265629842_n

Dissabte 18 d’abril del 2015 a les 11 del matí, vam realitzar el laboratori de lectura “Sant Jordi i el Llibresarius”

Aquest any Sant Jordi no es trobarà amb el drac…és trobara amb el nostre Llibresaurius i qui sap que pot passar

IMG_2455

El dissabte 21 de Març del 2015 vam realitzar el laboratori de lletres i imatges “Tots els llops són dolents?.

Té l’objectiu de que els infants coneguin els personatges dels contes populars.

IMG_1787

El dissabte 21 de febrer del 2015 vam realitzar el laboratori de lletres i imatges “El monstre de colors”

El Monstre de Colors no sap què li passa. S’ha fet un garbuix d’emocions i ara li toca desfer l’embolic.  Una història senzilla i divertida que introduirà a petits i a grans en el fascinant llenguatge de les emocions.

IMG_1119 IMG_1138 IMG_1135

El dissabte 17 de gener del 2015 vam realitzar el laboratori de lletres i imatges “Art-istes”.

Té l’objectiu de que els infants coneguin els pintors de les diferents èpoques i les seves obres. I si un autoretrat teu fos una de les pintures més importants del món? I si et dic que exposaries l’obra amb altres pintors molt reconeguts?

IMG_0023  IMG_0033

IMG_0036  IMG_0040College4Anaïs

El 13 de desembre del 2014 vam realitzar el laboratori de lletres i imatges ” Tu ets Anthony Brown?”. Per conèixer l’autor i il·lustrador Anthony Brown

Té l’objectiu de que els infants coneguin l’obra d’Antonhy Browne i juguin amb l’art i l’humor tal i com ho fa ell amb les seves històries.

Anthony Brown és un important autor anglès, potser el màxim exponent del llibre il·lustrat del món. Ha estat reconegut com el millor il·lustrador amb el premi Hans Christian Andersen (el Nobel de la Literatura infantil) i actualment segueix guanyant premis i reconeixements.

IMG_1181  IMG_1179

IMG_1185   IMG_1178

CollageAnaïs3

El 22 de novembre del 2014 vam realitzar el laboratori de lletres i imatges “El fil de la vida”. Per analitzar els moments de la vida i reproduir un moment de la nostra història

Té l’objectiu de que els infants siguin capaços de crear una petita història a partir de quatre paraules que obtindran a sorts.  La història tindrà relació amb la seva vida i amb una situació concreta a la qual es poden haver d’afrontar.  Volem ensenyar la idea que a la vida ens podem trobar en diferents situacions i que nosaltres hem de ser capaços de saber escollir el nostre camí. Per fer-ho repassarem els contes que ens expliquen situacions quotidianes i no tan que ens podem trobar al llarg de la vida i que fan que cadascú tingui una visió diferent a la dels altres.

IMG_338510801541_766060720109109_7008030616432603652_n  1398828_766060556775792_4883755005368508475_o

CollageAnaïs2

El dissabte 18 d’octubre del 2014 vam realitzar el laboratori de lletres i imatges “Adopta un monstre”. Per conèixer més sobre monstres i perdre les pors a ells

Té l’objectiu de que els infants perdin les pors de la nit i coneguin els contes il·lustrats de monstres més suggerents de la biblioteca. Alguns d’aquests personatges són molt coneguts per la majoria de nosaltres, però d’altres, continuen espantant criatures des de l’anonimat literari! Preguntarem, a veure si estan d’acord, que a la nit, la majoria de nosaltres tenim por de la foscor i dels sorolls.

IMG_1584          IMG_2285

IMG_2251       IMG_2262

CollageAnaïs1

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.