Jornada 19 juny 2017

Dilluns, 19 DE JUNY DEL 2017

JORNADA DE DINAMITZACIÓ LECTORA BIBLIOTECA MUNICIPAL L’ATENEU D’ESPARREGUERA 

logoJornadesbiblio-BICOLORDes de la Biblioteca d’Esparreguera organitzem una Jornada formativa de dinamització lectora per a bibliotecaris. La finalitat d’aquesta jornada és formar professionals que tinguin les estratègies i els recursos adequats per a la dinamització d’activitats de foment de la lectura dirigides a diferents tipus d’usuaris. Aquestes estratègies poden anar des del llenguatge, la veu i els moviments fins a la creativitat i la posada en escena. La jornada serà de 9.00 a 18.30 a la nostra biblioteca. Pel matí hi hauran dues sessions teòriques i una taula rodona dirigides a explicar els conceptes més generals i importants per dinamitzar activitats en general. A la tarda serà la part més pràctica de la jornada, on professionals de diferents àmbits explicaran quines estratègies utilitzen per crear i dinamitzar activitats per a adults, per a joves i per a infants.

 

Programa:

8.30 – 9.00 Acreditacions de la jornada

9.00 – 9.30 Inauguració de la jornada, a càrrec de Marta Cano, gerent de la Diputació de Barcelona.

9.30 – 10.30 Conferència inaugural “La lectura com a horitzó”, a càrrec de Lara Meana, de la llibreria El Bosque de la Maga Colibrí (Gijón) Una reflexió sobre què entenem per lectura, quina és la nostra funció com a bibliotecaris, què significa llegir i animar a llegir, com adaptar la nostra tasca a les diferents edats, la necessitat de concebre programes més enllà d’activitats soltes. Més que res perquè solem trobar-nos amb professionals que volen fer coses però no saben per què, ni per què. I més enllà de les activitats que planifiquem, és important reconèixer en nosaltres mateixos quina és la nostra motivació i marcar-nos un horitzó personal i professional cap al qual caminar. Lara Meana va cursar estudis de Psicologia i es va especialitzar en literatura infantil cursant un Màster en Promoció de la Lectura de la Universitat d’Alcalá. Va ser responsable de la Biblioteca Municipal de Santa Eulalia de Oscos (Astúries) durant sis anys, rebent en tres ocasions una menció especial en el Premi María Moliner. Des de 2007 dirigeix la llibreria El Bosque de la Maga Colibrí, especialitzada en literatura infantil, juvenil i il·lustració. Forma part de l’equip TresBrujas, realitzant projectes d’edició, promoció de la lectura i impartint formació a mediadors. El 2013 va publicar un àlbum il·lustrat, Maya & Selou, a l’editorial SM Brasil.

10.30-11.00 Pausa cafè

11.00-12.30 Espectacle-xerrada “Poemo”, a càrrec de Jordina Biosca El què és òbviament important, però per tal de fer-lo arribar, potser ens hauríem de preguntar el com: de quina manera comunicar-lo. Aquesta serà una xerrada basada en el com: com fem arribar la poesia, la literatura, els autors o els clàssics de tota la vida, als nostres interlocutors: joves, o no tan joves. Tant li fa. Jordina Biosca es dedica íntegrament a la narració, dramatització i direcció d’espectacles, per a petits i grans, des del 1998. És sòcia fundacional de l’Associació de Narradors Professionals de Catalunya (ANP). Ha participat en diversos festivals, cicles de narració, poesia i teatre d’arreu del país i de l’Estat espanyol a part d’actuacions continuades en programacions estables de teatres, centres cívics, festivitats i biblioteques. Actualment té espectacles en gira des de 2012 per tot l’Estat espanyol. Combina els espectacles íntegrament de text amb les actuacions amb acompanyament musical tant amb músics de formació clàssica com contemporània. És guionista i protagonista de tots els seus espectacles. Compagina els espectacles amb la formació per adults i joves en el món de la narració i la lectura en veu alta. Ha impartit classes a les escoles d’estiu de les principals universitats del país.

12.30 – 13.30 Taula rodona “Dinamització lectora a les biblioteques” amb Carles Alcoy, Carme Fenoll, Mon Mas i moderada per Marta Puig de la Biblioteca d’Olesa de Montserrat. Carles Alcoy parla, diu coses. Potser el més perillós que li passa en aquesta feina de parlar és que s’ho creu. “Vull dir que les històries del paper o de veu que llegeixo o escolto, i la vida aquesta que diuen que és real, poc a poc, constantment, se’m barregen, sense estridències, com en una conversa”. Fa molt de temps va estudiar filologia i ha treballat en força coses. però molt com a narrador, corrector i traductor. També imparteix cursos de booktrailers. Explica contes des de fa disset anys, a biblioteques, escoles, centres cívics, bars, restaurants, festes majors… Carme Fenoll és diplomada en Biblioteconomia i Documentació per la Universitat de Barcelona i llicenciada en Documentació per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Ha obtingut dos postgraus en documentació i un màster en gestió cultural. Actualment, és tutora dels estudis de Documentació de la UOC i membre de la Fundació Biblioteca Social, també ha estat la Cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya. Al llarg de la seva trajectòria com a bibliotecària ha engegat projectes com Arteca (préstec d’obres d’art), Bibsons, Bibliowikis (col·laboració amb la Viquipèdia), 10×10 (trobades d’editors amb els bibliotecaris) i Biblioteques amb DO. Mon Mas va descobrir els contes de la mà de Mercè Escardó a la Biblioteca Can Butjosa, quan encara no tenia ni idea que convertiria l’art d’explicar contes en el seu ofici. Va estudiar Treball Social i vaig exercir en l’àmbit de salut mental i drogodependències, però també he gestionat activitats en cases de colònies, he treballat de monitora de temps lliure, jardinera i regidora d’espectacles. Va fer el meu primer taller de narració oral i va començar formació de teatre, clown i gest. El 2006 va començar a treballar en biblioteques com a narradora. He explicat en biblioteques de tot Catalunya, centres cívics, espais familiars, grans esdeveniments i en alguns Festivals. I des del 2008, de l’equip de narradors de la planta d’oncologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron.

13.30 – 14.45 Pausa dinar

15.00 – 16.15 Experiències. Mòdul A (35 persones per taller)

A1 Dinamització per a adults: “T’ho dic del dret o del revés” – Jordina Biosca (Sala actes) Tendim, normalment, a fer les coses d’una manera determinada, de la manera que ens van ensenyar, que ens resulta més còmode o que ens funciona. Això no vol dir pas (o de vegades sí) que sigui la manera més efectiva de fer-ho. Anem-ho a provar des d’una altra banda, d’acord? I per començar a fer proves, començarem amb nosaltres mateixos: cos, veu i espai.

A2 Dinamització per a joves: “Poesia al Minut” – Roser Ros i Magalí Homs – Tantàgora (Espai Jove) A partir de l’experiència de crear un cartell-poema amb 35 minuts convidem als participants a reflexionar sobre com treballar processos de creació literaris amb nois i noies a les seves Biblioteques tot analitzant les eines i recursos emprats durant el taller. Roser Ros és doctora en Pedagogia, narradora i escriptora. Destaca la seva tasca d’impulsora d’iniciatives culturals sobre narració oral i llibres. Es professora de Magisteri (Escola de Magisteri Blanquerna URL) i Treballa a la formació contínua del professorat. Juntament amb el Departament de educació ha editat un dossier destinat a donar recursos als mestres per introduir la literatura oral a les escoles. Com a narradora, s’adreça a tot tipus de públic i tracta tant el repertori tradicional com el contemporani. Compte en escoles, biblioteques, museus, festivals de narració entre altres llocs. Com a escriptora ha versionat contes procedents de la tradició oral publicats en col·leccions a diverses editorials del país. El 2010 va rebre el Premi Cultura Popular que atorga el Consell Català de les Arts per la seva tasca continuada d’investigació i divulgació de contes tradicionals i contemporanis per a tot tipus de públics i contextos. Es fundadora i presidenta de Tantàgora, un espai de creació i de difusió de la literatura catalana escrita i oral. Magalí Homs és dissenyadora d’Interiors formada a l’escola Elisava, i a l’IDEP com realitzadora en Tv, Vídeo i Cinema; Màster d’Arquitectura efímera per la UAB. Com a gestora, del 2003 al 2005 ha format part del grup director de la sala d’exposicions de Barcelona Saladestar, així com del grup de gestió de Taleia Cultura. Des de fa 10 anys dirigeix l’Associació Tantàgora, entitat que es dedica des de fa 25 anys a la difusió de la literatura oral i escrita principalment per al públic infantil i juvenil. Dirigeix el FLIC, festival de literatures i arts infantil i juvenil i el Xup-Xup impulsats per Tantàgora. Durant aquests anys l’Associació ha rebut diversos premis per la seva tasca editorial. Conjuntament amb la Roser Ros ha comissariat diverses exposicions.

A3 Dinamització per a infants: “Encaixar les peces. Com dissenyar una activitat creativa d’animació lectora” – Lara Meana (Pati Sala Infantil) Lectura, conversa literària, reflexió, creació i investigació són les peces del puzle amb el qual crearem les nostres activitats creatives d’animació lectora. ¿Provem d’encaixar-les?

16.30 – 18.00 Experiències. Mòdul B (35 persones per taller)

B1 Dinamització per a adults: “Vides llegides. Construcció de sentit a partir del relat autobiogràfic” – Arianna Squilloni de A Buen Paso (Pati Sala Adults) El relat autobiogràfic parla de l’època històrica en què van viure l’autor i la seva família, i parla també de les aspiracions, desitjos, esperances i pors de persones concretes. De vegades el context històric i social són determinants en generar l’interès lector, altres no importen. Veurem com deixar ressonar el relat autobiogràfic i convertir-lo en un motor creatiu per a la narració de l’experiència personal, la generació de diàleg entre els lectors, la seva presentació en llibre instantanis, petits objectes artesanals en què cadascú pot deixar el seu empremtes, construir la seva trama personal. Arianna Squilloni li agradaven l’astrofísica i l’enginyeria aeroespacial, però la poesia la va enamorar. Va estudiar Filologia Grega i Llatina, va ser correctora i després editora d’infantil en Thule i des de llavors no he volgut canviar d’àmbit. Va fundar l’editorial A Buen Paso, que publica llibres infantils i juvenils complexos; i ha escrit En casa de mis abuelos, il·lustrat per Alba Marina Rivera (Ekaré); El misterio del diente, il·lustrat per Riki Blanco (Libre Albedrío); El verano de John Silver (Milrazones), narració autobiogràfica; En el laberinto de la palabra. Guía de viaje (Pantalia). A més, forma part de Círculo Hexágono, una iniciativa d’estudi i debat sobre temes relatius a la literatura infantil i juvenil, l’art, els llibres i la lectura. I col·labora amb diverses revistes a Espanya i altres països escrivint articles, entrevistes i ressenyes.

B2 Dinamització per a joves: “Si no hi ha txitxa, no en vull” – Jordina Biosca (Sala actes) Un llibre? Què és un llibre? Un objecte on hi ha continguts impresos amb idees o històries més o menys encertades. Més o menys excitants. Per què doncs, ha de ser una prioritat o com pot esdevenir un plaer quan no ho és?

B3 Dinamització per a infants: “Tocadits” – Roser Ros i Magalí Homs – Tantàgora (Petits Lectors Sala Infantil) A partir del visionat de la proposta “Tocadits” amb un repertori de primeres literatures, proposarem als participants elaborar i dissenyar les seves pròpies propostes amb l’objectiu de treballar el repertori de tradició oral per als més petits i aprendre a usar-lo de manera innovadora en el marc de la Biblioteques.

18.00 – 18.30 Cloenda a càrrec de Carla Canongia directora de la Biblioteca Municipal L’Ateneu d’Esparreguera

19.00 – Visita al campanar d’Esparreguera (opcional).

Inscripcions tancades

Per seguir la jornada #JDL17

Podeu veure imatges

Podeu veure l’emissió en-directe al nostre canal de YouTube

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.